Błonnik – dlaczego jest tak ważny dla zdrowia?

Błonnik – dlaczego jest tak ważny dla zdrowia?

 

 

Błonnik pokarmowy to składnik żywności znany ze swych właściwości prozdrowotnych. Jednak dieta przeciętnego Polaka jest deficytowa w błonnik. Spożywamy go nie więcej niż 20g dziennie, gdzie zalecany przez WHO poziom oscyluje w granicach 25 – 40g/ dobę. Warto poznać korzyści zdrowotne wynikające z jego spożycia na odpowiednim poziomie oraz najlepsze źródła pokarmowe błonnika.

 

W skład błonnika pokarmowego wchodzą ligniny i roślinne wielocukry. Nie są one trawione w przewodzie pokarmowym gdyż są oporne na działanie enzymów trawiennych. Błonnik znajdziemy w takich produktach spożywczych jak warzywa i owoce, zboża i produkty zbożowe (mąki, kasze, płatki, otręby), suche nasiona roślin strączkowych, pestki, nasiona i orzechy. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, to najwięcej błonnika będą miały produkty tzw. pełnoziarniste. Wynika to z wysokości procesu mielenia ziarna na mąkę, im mąka wyżej oczyszczona, zmielona, biała tym mniej w niej błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy w formie otrąb zostaje w tym procesie usunięty. Stąd tak bardzo polecane jest korzystanie z mąki pełnoziarnistej ( typ 1400, 1850, 2000) oraz spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, makaronów. Również brązowy, nieoczyszczony ryż oraz gruboziarniste kasze będą miały więcej błonnika pokarmowego niż biały ryż czy kasze łamane. Z warzyw najwięcej błonnika zawierać będzie zielony groszek, bób, brukselka i seler. Dużą zawartością błonnika odznaczają się takie owoce jak porzeczki, maliny, jagody a przede wszystkim owoce suszone.

Do najistotniejszych zalet błonnika pokarmowego należy:

– znaczące zmniejszenie ryzyka wystąpienia takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, cukrzyca typu 2, otyłość, hemoroidów, choroby przewodu pokarmowego w tym nowotwór jelita grubego

– wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu w surowicy krwi

– poprawę wrażliwości na insulinę oraz stężenie glukozy we krwi u osób z insulinooporności i cukrzycą typu 2

– wpływa na zmniejszenie zaparć oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego

– pomaga osobom odchudzającym się, gdyż daje uczucie sytości na dłużej

– wpływa na utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelitach

– działa osłonowo, dzięki czemu substancje toksyczne nie są wchłaniane tylko wydalane z organizmu

Mając na uwadze powyższe zalety, jadłospisy w naszym cateringu zawierają zalecaną ilość błonnika pokarmowego. Potrawy przygotowywane są ze świeżych warzyw i owoców, do potraw mącznych używamy mąki pełnoziarnistej. Jako dodatek do dań podajemy pieczywo razowe, ryż brązowy lub kaszę gryczaną i pęczak. Często wykorzystujemy również nasiona roślin strączkowych, które są prawdziwym bogactwem błonnika pokarmowego.

 

Zespół DietDay Catering Dietetyczny

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.