Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych.
Suche nasiona roślin strączkowych są zdecydowanie niedoceniane przez nas i za rzadko goszczą w jadłospisach. Tymczasem mają wiele pozytywnych właściwości – zarówno odżywczych jak i prozdrowotnych.
Nasiona strączkowe to jedne z bardziej odżywczych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Odznaczają się wysoką zawartością białka. Ze względu na brak niektórych aminokwasów zaleca się, aby łączyć strączkowe w posiłku z warzywami i zbożami. Niektóre strączkowe jak np. fasola mają nawet więcej białka niż mięso. Z tego powodu osoby na diecie wegetariańskiej jedzą szczególnie dużo nasion roślin strączkowych. Nasiona te są również bogate w składniki mineralne jak żelazo, wapń i magnez oraz w witaminy z grupy B. Ponadto odznaczają się niskim indeksem glikemicznym w związku z tym mogą być polecane osobom z cukrzycą typu 2 lub cierpiących na insulinooporność. Błonnik pokarmowy ze strączkowych pomaga w zapobieganiu zaparciom oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ciekawym związkiem znajdującym się w strączkach jest lecytyna. Ma ona za zadanie wpływać korzystnie na tkankę nerwową i mózg oraz zwiększać pamięć i poprawiać koncentrację.
Na strączki warto również zwrócić uwagę, jeśli cierpimy na zatrzymanie wody w organizmie lub żyjemy w środowisku wielkomiejskim. Strączkowe mają bowiem działanie moczopędne, regulują pracę nerek i wspomagają oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych jak np. metale ciężkie i toksyny.
Inne korzystne działanie strączkowych to obniżanie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych oraz nowotworów.
Jeśli w naszej diecie jest sporo mięsa i produktów zbożowych to istnieje ryzyko zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej organizmu, co niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Warto więc część produktów mięsnych zastąpić nasionami roślin strączkowych lub produktami z nich wytworzonymi.
Jedynie osoby cierpiące na schorzenia tarczycy powinny zasięgnąć opinii lekarza czy mogą strączkowe spożywać. Najnowsze badania naukowe dowodzą jednak że nawet przy niedoczynności tarczycy strączkowe spożywane w niewielkich ilościach nie powinny pogorszyć stanu zdrowia.
Jeśli chodzi o asortyment, to jest w czym wybierać, bo świat roślin strączkowych nie kończy się na fasolce po bretońsku. Doskonałym dowodem tego jest nasz catering i oferowane potrawy między innymi z fasoli białej, grochu, ciecierzycy, soczewicy zielonej i czerwonej oraz soi. Strączkowe mają szerokie zastosowanie w kuchni i można z nich przyrządzać zupy, puree, kotlety, farsze do pierogów czy naleśników, pasty na kanapki, gulasze a nawet ciasta i desery.
Dodaj komentarz