Gluten i dieta bezglutenowa

Gluten i dieta bezglutenowa

 

O glutenie i diecie bezglutenowej zrobiło się w ostatnich latach bardzo głośno. Dzięki licznym publikacjom w prasie i internecie gluten stał się synonimem  szkodliwego składnika którego należy unikać w diecie. Czym jest gluten i czy rzeczywiście każdy powinien wyeliminować go ze swojej diety?

Gluten to nazwa mieszanki białek znajdujących się w niektórych zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu oraz ich odmianach jak pszenżyto czy orkisz. Gluten zawierać więc będą wszystkie posiłki przygotowywane z mąk i kasz z powyższych zbóż oraz produkty spożywcze do produkcji których użyto dodatki zawierające powyższe zboża. Gluten znajdziemy w wytworzonych ze zbóż glutenowych pieczywie, makaronach, ciastach lub naleśnikach. Ponieważ gluten jest szeroko stosowanym dodatkiem spożywczym np. wiążącym wodę, poprawiającym konsystencję, nadającym elastyczność będzie on obecny m.in. w wędlinach i parówkach, zupach i sosach w proszku, jogurtach i serkach, proszku do pieczenia, majonezie i panierowanych wyrobach garmażeryjnych np. kotletach.

Gluten jest bezwzględnie zakazany dla osób chorujących na celiakię. Jest to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. U chorych na celiakię dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych przez gluten, co prowadzi do szeregu niekorzystnych objawów klinicznych. Chorzy na celiakię muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Gluten jest również składnikiem niepożądanym dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na glutenu (NNG). Objawy mogą być bardzo różne – od poczucia ciągłego zmęczenia, złego samopoczucia przez zmiany skórne, bóle mięśni i stawów po niedokrwistość z niedoborów żelaza.

Zarówno celiakia jak i NNG wymagają odpowiedniej diagnostyki potwierdzającej ich wystąpienie. Problemy te dotyczą stosunkowo niskiemu procentowi populacji – celiakia 1% a NNG około 5%. Stąd nie ma powodów aby dietę bezglutenową stosowały osoby nie mające w/w schorzeń a ulegające tylko i wyłącznie „bezglutenowej modzie”

Istnieją również doniesienia naukowe mówiące o tym że dieta bezglutenowa może być korzystna u osób chorujących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto czy u dzieci ze spectrum autyzmu.

Dieta bezglutenowa opiera się na produktach nieprzetworzonych, naturalnie bezglutenowych jak:

– ryż, komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus, chia, teff, mąki kokosowa, kukurydziana, ziemniaczana oraz tapioka.

– mięso, drób i ryby

– rośliny strączkowe, sezam, mak, orzechy, pestki dyni i słonecznika

– warzywa i owoce

– zdrowe tłuszcze

– mleko i produkty mleczne ( bez dodatku składników glutenowych np. zagęstników)

Na rynku dostępny jest szereg produktów bez glutenu jednak są to zwykle produkty mocno przetworzone. Jeśli ze względów zdrowotnych musimy stosować dietę bezglutenową lepiej posiłki przygotowywać samemu ( przy celiakii) lub zamówić dietę bezglutenową w cateringu dietetycznym.

Zespół DietDay Catering dietetyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.