Jak utrzymać dietę w okresie świątecznym?

Jak utrzymać dietę w okresie świątecznym?

Przygotowania przedświąteczne idą pełną parą. Na portalach internetowych i w
prasie królują teraz przepisy na tradycyjne ciasta, pierogi i mięsa. Przed nami,
więc perspektywa trzech dni spędzonych za suto zastawionymi stołami. Jak
sprawić, aby tegoroczne święta nie kojarzyły się z uczuciem przejedzenia? Czy
można przygotować tradycyjne potrawy w nieco lżejszej formie?

Oto kilka zasad na smaczne, ale i zdrowe święta:
1. Regularne jedzenie, ale w mniejszych porcjach sprawi, że nie będziemy
mieć gwałtownych wzrostów i spadków poziomu glukozy we krwi.
Dzięki temu unikniemy też napadów tzw. wilczego głodu, kiedy to nie
kontrolujemy już tego, co i ile jemy
2. Pijmy wodę mineralną – dzięki temu poprawimy trawienie, pomożemy
organizmowi usunąć zbędne produkty przemiany materii.
3. Przed głównym posiłkiem zjedzmy np. pół kromki razowego chleba.
Sygnał o tym, że coś zjedliśmy dociera do mózgu po około 20 minutach
od spożycia. Dzięki temu nie dopadnie nas przed posiłkiem
niepohamowany apetyt.
4. Podczas Wigilii wybierzmy zupę niezabielaną jak np. barszcz czerwony
oraz rybę i warzywa. Resztę potraw tylko „ na spróbowanie”. Nie
przejemy się i nie doświadczymy takich problemów jak uczucie
niestrawności.
5. Jeśli mamy w planach duży rodzinny obiad – zjedzmy mniejsze śniadanie
i II śniadanie.
6. Jeśli obiad rozpoczniemy od warzyw np. surówki to potem zjemy mniej
tych bardziej kalorycznych dań
7. Warto zachowywać regularność posiłków, czyli 4 – 5 posiłków
jedzonych, co 3 – 4 godziny.

Jak przygotować świąteczne potrawy w nieco lżejszej i bardziej dietetycznej
formie:
1. Pierogi można przygotować z mąki pełnoziarnistej. Będą miały więcej
witamin i błonnika usprawniającego pracę przewody pokarmowego.
Obsmażanie pierogów to niestety spora porcja dodatkowego tłuszczu i
kalorii stąd lepiej pierogi podpiec na patelni teflonowej lub upiec w
piekarniku.
2. Farsz z kapusty i grzybami może być bardzo ciężkostrawny. Lżejsza
wersja to pierogi np. z farszem z soczewicy.
3. Rybę np. karpia zamiast smażyć w panierce można upiec lub zrobić w
galarecie. W ten sposób będzie mniej kaloryczny a równie smaczny.
4. Sałatki jarzynowe zamiast z sosem z majonezu można podać z sosem
jogurtowym. Pamiętajmy, że 1 łyżka majonezu to prawie 170 kcal w
porównaniu z 1 łyżką jogurtu o kaloryczności około 20 kcal.
5. Najlepsze świąteczne potrawy, które dostarczą mnóstwa cennych
składników odżywczych to: barszcz czerwony czysty, śledzie w oleju
lnianym i kompot z suszonych owoców. Zadbajmy o to, aby pojawiły się
na świątecznym stole.
6. A jeśli mamy ochotę na coś słodkiego? Domowe ciasto typu sernik czy
makowiec będzie dobrym wyborem. Najlepiej, jeśli zjemy je, jako
poobiedni deser, niż jako dodatkowa przekąska między posiłkami.

 

Zespół Dietday catering dietetyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.